Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánočka

28. 11. 2018

Vánočka malá

200  g máslo

sůl

1  ks vejce

mléko

5  ks žloutek

140  g rozinky

1  kg polohrubá mouka

84  g droždí

140  g mandle

citronová kůra z jednoho citronu

250  g cukr krupice

1 sáček rumového cukru, nebo skořicového

 

V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko na tuhé těsto. Vypracujeme těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle. Necháme kynout. Pozor kyne docela pomalu! Pak upleteme vánočku – 9 prutů – 4+3+2 – zapleteme. A  necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem i se zbylými bílky a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme a potřeme máslem. Aby se vánočka nepřipálila, dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela.