Vánočka
Vánočka malá
200 g máslo
sůl
1 ks vejce
mléko
5 ks žloutek
140 g rozinky
1 kg polohrubá mouka
84 g droždí
140 g mandle
citronová kůra z jednoho citronu
250 g cukr krupice
1 sáček rumového cukru, nebo skořicového
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a kvasnice), cukr, pět žloutků, citronovou kůru a mléko na tuhé těsto. Vypracujeme těsto a do vypracovaného přidáme rozinky a mandle. Necháme kynout. Pozor kyne docela pomalu! Pak upleteme vánočku – 9 prutů – 4+3+2 – zapleteme. A necháme chvíli kynout. Potom potřeme rozšlehaným vejcem i se zbylými bílky a posypeme mandlemi. Pečeme asi hodinu. Po půl hodině pečení vánočku s plechem obrátíme a potřeme máslem. Aby se vánočka nepřipálila, dám pod ní buď alobal, nebo dvě vrstvy pečícího papíru. Samozřejmostí jsou špejle zapíchané do středu, aby se nerozjela.