Mazanec
Mazanec
těsto
sůl
4 ks žloutek
200 g cukr krupice
Kura z jednoho citronu
400 ml vlažné mléko
200 g máslo
100 g rozinky
2 lžíce rum
60 g droždí
1 balíček vanilkový cukr nebo rumový cukr
1 kg polohrubá mouka
na ozdobu:
mandlové plátky
na potření 1 ks vejce nebo bílka
Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout.
Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.
Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.
Vychladlé mazance před rozkrájením pocukrujeme.