Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mazanec

28. 11. 2018

Mazanec

těsto

sůl

4 ks žloutek

200 g cukr krupice

Kura z jednoho citronu

400 ml vlažné mléko

200 g máslo

100 g rozinky

2 lžíce rum

60 g droždí

1 balíček vanilkový cukr nebo rumový cukr

1 kg polohrubá mouka

na ozdobu:

mandlové plátky

na potření 1 ks vejce nebo bílka

 

Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple kynout.

Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse nasucho. Potom přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.

Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.

Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku. Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby. 

Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.

Vychladlé mazance před rozkrájením pocukrujeme.