Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kváskové špaldové rohlíky

18. 4. 2023
 
Rozkvas:
150g vody, 150g špaldové mouky, 20g žitného kvásku na vrcholu
 
Těsto:
 
40g rostlinného oleje,
150g vody,
2 lžičky soli,
430g hladké mouky
 
MOUKA: pšeničná hladká nebo mix špalda, žito, hladká mouka – zde je fajn, že si můžete pohrát se složením muk a zvýšit tak výživovou hodnotu rohlíků. Těsto by mělo být středně tuhé, takže výsledná váha mouky se může lehce lišit, protože žito a špalda saje o něco více vody než klasická hladká pšenice, o celozrnkách nemluvě.
 
Postup:
1. Rozkvas kvasí 10-12 hodin.
2. Tužší hladké těsto kyne 2-6 hodiny, přepracovávat.
3. Těsto rozděl na 10 kuliček, kynutí 30 minut
4. kuličky rozválet, srolovat rohlík, dat na plech s peč.papírem. 
5. Kynutí 2-3 hodiny
6. pečení: 15 minut 220°C - stříkat vodou