Kvaskove pletynky
Na rozkvas
20 g žitného nebo pšeničného kvásku
200 g pšeničné chlebové mouky
200 g vlažné vody
Na těsto
400 g rozkvasu
400 g pšeničné hladké mouky
110 g vlažné vody
70 g změklého másla
10 g soli
5 g kmínu
semínka na posypání
Příprava rozkvasu
1
Rozkvas si připravíme klasicky. Do dostatečně velké nádoby, ideálně skleněné, přidáme odměřené množství pšeničné chlebové mouky, vlažné odstáté vody a startovacího kvásku. Vše dobře promícháme.
2
Necháme na teplém místě 8-12 hodin kvasit. Rozkvas je připravený k zadělání těsta, až se srovná počáteční "čepice" vzniklá rychlou tvorbou oxidu uhličitého. Pšeničný rozkvas kvasí o něco rychleji, než klasický žitný.
Příprava těsta
3
Odložíme si alespoň 20g rozkvasu jako kvásek do skleničky do lednice, pro další pečení.
4
Do velké mísy nejprve přidáme rozkvas a odvážené množství vody a dobře rozmícháme - zajistí nám to rovnoměrnou distribuci rozkvasu v celém těstě.
5
Přidáme zbytek surovin a zlehka promícháme. Nyní doporučuji alespoň 10 minut hnětení v kuchyňském robotu s hnětacím hákem na nejnižší rychlost, nebo v ruce. Těsto musí být kompaktní, nemělo by moc lepit, kvůli obsahu másla. Pro lepší manipulaci doporučuji namočit ruce vodou.
6
Nyní by mělo těsto odpočívat v míse, na teplém místě, přikryté igelitem, aby nedocházelo k osychání těsta. Alespoň 1 hodinu, nebo lépe 1,5 hodiny.
Tvarování a kynutí pletynek
7
Těsto si přendáme na hladkou moukou vysypanou pracovní plochu a rozdělíme na 12 stejně velkých částí cca po 80 - 85 g.
8
Z každé jedné části upleteme jednu pletýnku, nebo jakýkoliv jiný tvar. Inspirovat se můžete u odkazu v článku.
9
Hotové pletýnky položíme na plech s pečícím papírem a necháme přikryté útěrkou kynout 2-3 hodiny.
Pečení
10
Těsně před pečením pletýnky pomašlujeme čerstvým vejcem a posypeme semínky nebo kořením, dle chuti.
11
Pečeme na 230°C, do zlatova - cca 20 minut