Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kvaskove pletynky

6. 3. 2023

Na rozkvas

 20 g žitného nebo pšeničného kvásku

 200 g pšeničné chlebové mouky

 200 g vlažné vody

Na těsto

 400 g rozkvasu

 400 g pšeničné hladké mouky

 110 g vlažné vody

 70 g změklého másla

 10 g soli

 5 g kmínu

 semínka na posypání

Příprava rozkvasu

1

Rozkvas si připravíme klasicky. Do dostatečně velké nádoby, ideálně skleněné, přidáme odměřené množství pšeničné chlebové mouky, vlažné odstáté vody a startovacího kvásku. Vše dobře promícháme.

 

2

Necháme na teplém místě 8-12 hodin kvasit. Rozkvas je připravený k zadělání těsta, až se srovná počáteční "čepice" vzniklá rychlou tvorbou oxidu uhličitého. Pšeničný rozkvas kvasí o něco rychleji, než klasický žitný.

 

Příprava těsta

3

Odložíme si alespoň 20g rozkvasu jako kvásek do skleničky do lednice, pro další pečení.

 

4

Do velké mísy nejprve přidáme rozkvas a odvážené množství vody a dobře rozmícháme - zajistí nám to rovnoměrnou distribuci rozkvasu v celém těstě.

 

5

Přidáme zbytek surovin a zlehka promícháme. Nyní doporučuji alespoň 10 minut hnětení v kuchyňském robotu s hnětacím hákem na nejnižší rychlost, nebo v ruce. Těsto musí být kompaktní, nemělo by moc lepit, kvůli obsahu másla. Pro lepší manipulaci doporučuji namočit ruce vodou.

 

6

Nyní by mělo těsto odpočívat v míse, na teplém místě, přikryté igelitem, aby nedocházelo k osychání těsta. Alespoň 1 hodinu, nebo lépe 1,5 hodiny.

 

Tvarování a kynutí pletynek

7

Těsto si přendáme na hladkou moukou vysypanou pracovní plochu a rozdělíme na 12 stejně velkých částí cca po 80 - 85 g.

 

8

Z každé jedné části upleteme jednu pletýnku, nebo jakýkoliv jiný tvar. Inspirovat se můžete u odkazu v článku.

 

9

Hotové pletýnky položíme na plech s pečícím papírem a necháme přikryté útěrkou kynout 2-3 hodiny.

 

Pečení

10

Těsně před pečením pletýnky pomašlujeme čerstvým vejcem a posypeme semínky nebo kořením, dle chuti.

 

11

Pečeme na 230°C, do zlatova - cca 20 minut