Buchty
Buchty Honzovi
SUROVINY (20 BUCHET PORCÍ)
droždí 40 g
krupicový cukr 50 g
mléko 250 ml
hladká mouka 500 g
vanilkový cukr 1 sáček nebo rumový cukr
žloutek 2 ks
strouhaná kůra z jednoho citronu
máslo do těsta 150 g
máslo na vymazání pekáče 100 g
sůl
NÁPLŇ:
tvaroh 250 g
vajíčko 1 ks
krupicový cukr 50 g
mletý mák 150 g
vanilkový cukr 1 sáček nebo rumový cukr
mléko 100 ml
moučkový cukr na posypání
POSTUP
Droždí rozdrobte do misky, přisypte lžíci cukru a rozmíchejte na kašičku. Přimíchejte ještě trochu vlažného mléka a zaprašte lžící mouky. Misku položte na teplé místo a nechte kvásek vykynout.
Do mísy prosejte mouku, přisypte zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přilijte vykynutý kvásek, žloutky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo i zbylé vlažné mléko. Velkou vařečkou vypracujte měkké těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Těsto posyp moukou. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě asi hodinu kynout.
NÁPLŇ: Tvaroh utřete s vajíčkem a cukrem na hladký krém. Mák povařte s vanilkovým cukrem a mlékem do zhoustnutí a nechte vychladnout.
Těsto vyndejte na pomoučený vál, rozválejte na plát silný asi 1 cm a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 4 cm. Na každý čtvereček dejte lžičku náplně. Okraje spojte k sobě a vytvarujte buchtu. Buchty skládejte těsně vedle sebe do pekáče, do kterého jste předem nalili rozpuštěné máslo. Každou buchtu v másle omočte, aby se neslepila se sousedními.
Troubu předehřejte na 200 °C. Buchty nechte v pekáči ještě 20 minut kynout a poté je vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a půl hodiny dopékejte. Horké buchty vyklopte na vál a nechte vychladnout. Před podáváním je pocukrujte moučkovým cukrem.