Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buchty

28. 11. 2018

Buchty Honzovi

SUROVINY (20 BUCHET PORCÍ)

droždí 40 g

krupicový cukr 50 g

mléko 250 ml

hladká mouka 500 g

vanilkový cukr 1 sáček nebo rumový cukr

žloutek 2 ks

strouhaná kůra z jednoho citronu

máslo do těsta 150 g

máslo na vymazání pekáče 100 g

sůl

NÁPLŇ:

tvaroh 250 g

vajíčko 1 ks

krupicový cukr 50 g

mletý mák 150 g

vanilkový cukr 1 sáček nebo rumový cukr

mléko 100 ml

moučkový cukr na posypání

POSTUP

Droždí rozdrobte do misky, přisypte lžíci cukru a rozmíchejte na kašičku. Přimíchejte ještě trochu vlažného mléka a zaprašte lžící mouky. Misku položte na teplé místo a nechte kvásek vykynout.

Do mísy prosejte mouku, přisypte zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přilijte vykynutý kvásek, žloutky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo i zbylé vlažné mléko. Velkou vařečkou vypracujte měkké těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Těsto posyp moukou.  Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě asi hodinu kynout.

NÁPLŇ: Tvaroh utřete s vajíčkem a cukrem na hladký krém. Mák povařte s vanilkovým cukrem a mlékem do zhoustnutí a nechte vychladnout.

Těsto vyndejte na pomoučený vál, rozválejte na plát silný asi 1 cm a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 4 cm. Na každý čtvereček dejte lžičku náplně. Okraje spojte k sobě a vytvarujte buchtu. Buchty skládejte těsně vedle sebe do pekáče, do kterého jste předem nalili rozpuštěné máslo. Každou buchtu v másle omočte, aby se neslepila se sousedními.

Troubu předehřejte na 200 °C. Buchty nechte v pekáči ještě 20 minut kynout a poté je vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a půl hodiny dopékejte. Horké buchty vyklopte na vál a nechte vychladnout. Před podáváním je pocukrujte moučkovým cukrem.